23948sdkhjf

LKAB om lågkonjunkturen: "Efterfrågan och priserna påverkar mest"

Det förutspås dystrare tider och lågkonjunktur. Vi har kartlagt hur detta påverkar några företag i branschen och vilka utmaningar de står inför. Ett av företagen är LKAB.

Vi har pratat med LKAB:s presschef Anders Lindberg om hur deras verksamhet har drabbats av den osäkra omvärlden. Han menar att LKAB hittills inte drabbats så hårt av den minskade efterfrågan på pellets i Europa.

Vi har hittills kunnat omfördela våra leveranser till kunder som fortfarande är i stort behov av högvärdiga järnmalmspellets i sin produktionsstruktur.

Anders Lindberg säger också att det för närvarande är efterfrågan och därmed priserna på LKAB:s produkter som påverkar företaget mest. Han tillägger också att när de ställer om till koldioxidfri produktion av järnsvamp, kommer energipriserna få ännu större betydelse.

Efterfrågan globalt kan vi inte påverka, men vi kan fortsätta utveckla våra produkter i nära samarbete med våra kunder för att möta deras behov även i framtiden.

Hur tror ni att metallindustrin kommer klara sig över lag?

Vi ser att flertalet av våra kunder redan nu gör sig beredda på minskad efterfrågan av stålprodukter från bland annat bilindustrin och byggindustrin, med anledning av den rådande energibristen i kombination med en hög inflation. I övrigt gör vi inga offentliga branschanalyser utan följer utvecklingen som andra aktörer, säger han avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109