23948sdkhjf

Bäckhammars underhållsstopp genomfört utan några incidenter

Många företag har problem att hålla lönsamheten uppe när elpriserna skenar. Bäckhammars bruk fick stoppa sin produktion när elpriserna blev för höga, detta skriver Karlskoga tidning.

Bäckhammars bruk känner av prisökningen, men klara sig ändå bra tack vare sin egen elproduktion.

–  Vår ångturbin täcker 58 procent av vårt elbehov, säger fabrikschef Kristin Israelsson, säger hon till Karlskoga tidning.

För koncernen totalt är den egna elproduktionen knappt hälften så stor, men bidrar ändå till att Nordic Paper klarar elkrisen hyfsat ändå.

– Men självklart känner vi av den och är inte helt oberörda. Vi har fått optimerat våra affärer och även justerat våra priser, säger vd Anita Sjölander.

Tidigare i höst fick Bäckhammars bruk stoppa produktionen vid bruket i norska Greåker under tre dagar när elpriserna på spotmarknaden blev alldeles för höga. Då hade dygnspriserna på el prisskillnader i storleksklassen 1 000 procent.

–  Lyckligtvis har vi 70 procent av vår externt köpta el säkrad i koncernen, konstaterar Anita Sjölander.

Nordic Paper Bäckarhammar har precis haft sitt årliga underhållsstopp där cirka 650 entreprenörer var på plats. Årets underhållsstopp klarade sig utan några incidenter och med gott samarbete med personal och entreprenörer.

– Vi var runt och pratade med dem och alla är glada åt att få komma till Bäckhammar. De tycker att vi är ett trevligt bruk med god stämning. Det är så kul att få höra, säger Kristin Israelsson.

Med 2018 i färskt minne är underhållsstoppet ett litet spänningsmoment när allt ska startas upp igen. Vid uppstarten 2018 hade en brunn med rent vatten havererat och fick stopp i sitt utflöde, vilket ledde till att stora mängder färskvatten forsade in i fabrikssystemet. Under sin framfart hämtade vattnet bland annat upp stora mängder spåpa vilket flödade över till det interna reningsverket.

Problemen gjorde att uppstarten av bruket försenades då man hade fullt fokus på att säkerställa miljösituationen vilket är avgörande för uppstart. Men i år ska allting ha gått bra. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126