23948sdkhjf

Vill lagra koldioxid från värmeverket

Projektet på 25 miljoner är nästa steg för att avskilja och lagra koldioxid från kraftvärmeverket.

Söderenergi har tidigare genomfört en förstudie och systemstudie för att utreda förutsättningarna för bio-CCS (carbon capture and storage) vid Igelsta kraftvärmeverk i Södertälje. Genom att använda biobränsle och sedan fånga in koldioxiden kan man uppnå negativa utsläpp. Systemstudien har visat en potential på cirka 500 000 ton negativa utsläpp. Man har undersökt två alternativ för avskiljning: aminbaserad teknik eller teknik baserad på kaliumkarbonat.

Nu vill man gå vidare och fördjupa undersökningarna. Bolaget har därför lämnat in en ansökan till Industriklivet hos Energimyndigheten om att genomföra nästa fas. Projektet beräknas starta i början av 2023 och budgeten ligger på 25 miljoner kronor, varav Industriklivet förväntas bidra med hälften.

Man vill då titta på fördjupade studier av processmiljön och rökgasernas kemi att genomföras, för att beslut ska kunna fattas om teknikval. I nästa fas behöver också fördjupade miljöutredningar göras. Det handlar bland annat om vattenmiljöutredning och bullerutredning. De ska även titta närmare på lämpliga affärsmodeller. 

– Vi är mycket glada att vi kommer så här långt i att förverkliga vår vision att bidra med negativa utsläpp. Det säger Leif Bodinson, affärsenhetschef och projektägare på Söderenergi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Läckande rör hos Ringhals 4
Renar vatten med cellulosa
Fortum och Outokumpu vill bygga SMR
Eldsjälar får stipendium från LKAB
Tankesmedja för energieffektivisering
Nytt fokus på vattenkraften
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.172