23948sdkhjf

Energilager ska lagra solen

Samarbete ska ge energilager till södra Sveriges solparker.

Alight aviserade nyligen sitt första batterilagringsprojekt och Sveriges första samlokaliserade sol- och batterilagringsanläggning i sin solpark i Linköping (12 MW). Varberg Energi agerade rådgivare till Alight i projektet och nu utökar de två bolagen samarbetet genom att ingå ett avtal med målet att bygga energilager på 25 MW fram till år 2025 i elområde tre och fyra. Batterierna ska bidra med att balansera det nationella elnätet genom att tillföra flexibilitetstjänster och dra nytta av andra systemmässiga fördelar.

Alight kommer att utveckla och äga batterierna, medan Varberg Energi ansvarar för handeln och erbjuder flextjänster.

Därutöver omfattar avtalet även kunskapsdelning inom energilagring, kringtjänster, flexibilitetsmarknader, tekniska krav och certifieringsprocesser.

– Genom att kombinera energilager med solelproduktion kan vi maximera fördelarna och skapa mer förutsägbarhet och stabilitet i elnätet. Partnerskapet med Varberg Energi gör det möjligt för oss att snabbt skala upp vår satsning på energilagring och även lägga till lagring till våra befintliga solparker under de kommande åren, säger Harald Överholm, vd på Alight.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141