23948sdkhjf

Företag tecknar avtal om kolavskiljning för stålindustrin

ArcelorMittal, Mitsubishi Heavy Industries Engineering (MHIENG) och det globala resursföretaget BHP, tillsammans med Mitsubishi Development Pty Ltd, samarbetar i ett flerårigt försök med MHIENGs kolavskiljningsteknik med ArcelorMittal.

Detta sker efter undertecknandet av ett finansieringsavtal mellan parterna.

Företagen kommer också att genomföra en genomförbarhets- och designstudier för att stödja framsteg mot fullskalig distribution.

Ska samla expertis

Avtalet, som innebär ett försök vid ArcelorMittals stålverk i Gent, Belgien och en annan plats i Nordamerika, kommer att "samla expertis från de olika partnerna för att identifiera sätt att förbättra kolavskiljning och -utnyttjande och/eller lagringsteknik (CCUS) i stålindustrin som är svår att minska”, enligt ett pressmeddelande.

Internationella energiorganet uppskattar att CCUS-tekniken måste tillämpas på mer än 53 procent av primärstålproduktionen år 2050, motsvarande 700 Mt/år CO2, för nettonollutsläppsscenariot.

ArcelorMittal underlättar försöket vid sin 5Mt/år stålfabrik i Gent, Belgien och på andra håll i Nordamerika, där MHIENG tillhandahåller sin teknologi och stödjer ingenjörsstudierna. BHP och Mitsubishi Development, som nyckelleverantörer av högkvalitativa ståltillverkningsråmaterial till ArcelorMittals europeiska verksamhet, kommer att finansiera försöket, som förväntas pågå i flera år.

ArcelorMittals fabrik i USA

Parterna planerar att installera den mobila testenheten i en av ArcelorMittals North American Direct Reduced Iron (DRI) anläggningar, för att testa MHIENGs teknologi i denna ståltillverkningsrutt.

– Avkarboniseringen av stålindustrin är en stor utmaning som vi inte kan lösa på egen hand: det är genom partnerskap och samarbete som vi kommer att uppnå ArcelorMittals klimatmål att minska CO2-utsläppen med 35 procent till 2030 i Europa och med 30 procent år 2030 över hela världen. Vi är därför stolta över att arbeta med BHP, Mitsubishi Development och Mitsubishi Heavy Industries Engineering i detta banbrytande pilotprojekt för koldioxidavskiljning i ArcelorMittal Gent, säger ArcelorMittal Belgiums vd Manfred Van Vlierberghe.

Ingen lätt väg

– Det finns i dagsläget inget säkert eller enkelt sätt att netto nollutsläpp för stålproduktion. CCUS är en av de viktigaste reduktionsteknikerna med potential att stödja utvecklingen av några av dessa vägar, så i samarbete med industriledare som ArcelorMittal, Mitsubishi Development och MHIENG hoppas vi kunna komma fram till skalbara lösningar snabbare för att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen inom ståltillverkning, säger BHP:s kommersiella direktör, Vandita Pant.

– Stål är en kritisk produkt för världen att utveckla och avkarbonaisera, och vi måste arbeta hårt tillsammans för att möjliggöra stål med lägre utsläpp av växthusgaser, stödja minskningen av kolintensiteten i masugnen och testa ny teknik för stålproduktion, tillägger han.

Källa: Steeltimes International

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nu har EU bestämt sig om den förnybara energin
Epiroc får nytt uppdrag - på månen
Metso Outotec avyttrar två verksamheter
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Ringhals startar en dag för tidigt
Skydda verksamheten mot ljusbågar
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.109