23948sdkhjf

Med ny process vill de framställa grönt kisel

Dagens kiselproduktion ger upphov till utsläpp av koldioxid något som ett nytt företag nu vill ändra på. 

Kisel, som används i allt från solceller till halvledare, tillverkas idag genom reduktion av kiseloxid med kol vilket ger upphov till stora utsläpp av koldioxid. 
Green14 är ett nytt företag som vill ändra på det även om det är en lång väg att gå innan det finns en kommersiellt tillgänglig teknik på marknaden.
– I nuläget är det framförallt betald forskning genom Sintef, Swerim och ett labb i Tyskland, säger medgrundaren Jan Dinkelspiel i ett pressmeddelande.

Bolaget vill använda vätgas för att reducera kiseloxiden, ungefär som Hybrit planerar att reducera järnoxid till järn med vätgas. 
– Våra tester visar på att vi lyckas reducera syret från Si med hjälp av vätgas. Vi har som ambition att nå 99,9999 procents renhet. Det är en iterativ process men alla tester i labb går åt rätt håll. 

Bolaget genomför nu en finansieringsrunda men vill inte avslöja hur mycket pengar som kommit in så här långt. 

– Vi kommer att minska utsläppen radikalt och producera till en prisbild som kunderna är komfortabla med. På samma tema är det geopolitiskt intressant att upprätta produktion i Europa och USA, idag produceras kisel framförallt i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093