23948sdkhjf

Cementen som kan odlas i bassänger

Istället för att bryta kalk som sedan måste hettas upp för att tillverka cement kan morgondagens byggmaterial skapas av alger. Något som enligt utvecklarna skulle kunna minska co2-utsläppen med två miljarder ton.

För några år sedan lade en svensk betongtillverkare ut ett första april-skämt på sin youtube-sida. Med glimten i ögat visade de hur de tagit fram en ny betong som kan odlas. Från små fröpåsar strödde de ut lite cementpulver i en odlingslåda och vips ploppade det upp betongblock och stora påsar med cement. 

Men framtiden med odlad cement, eller snarare kalk, är inte så långt borta som man kan tro. University of Colorado Boulder i USA fick i somras ett anslag på 3,2 miljoner dollar, lite mer än 35 miljoner kronor, av det amerikanska energidepartementet för deras arbete med att producera kalk genom mikroalger. En kalk som sedan används i cement. 

– Vi tror att vi har en av de bästa lösningarna, om inte den bästa, för cement- och betongindustrin för att komma till rätta med koldioxidproblemet, säger Wil Srubar, chefsutredare för projektet, på universitetets hemsida.

Fördelarna med de kalkproducerande mikroalgerna är att de inte släpper ifrån sig koldioxid under processen, istället kan de fånga upp koldioxid. Enligt projektet skickas årligen två gigaton koldioxid ut i atmosfären på grund av världens alla cementbaserade konstruktioner. Något man alltså skulle slippa om man istället använde sig av den odlade cementen. Till det absorberar även mikroalgerna koldioxid. Omkring 250 miljoner ton skulle kunna sugas upp och samlas i materialet varje år. 

Wil Srubar hävdar att en till två miljoner tunnland (ca 400 000 till 800 000 hektar) odlingsdammar skulle räcka för att täcka det amerikanska behovet under ett år. Som jämförelse är det 0,10 procent av USA:s landmassa. Srubar påpekar även att mikroalgerna kan leva i både söt- och saltvatten och klarar både kyla och värme. Något som gör att de kan odlas världen över. 

– Vi tillverkar mer betong än något annat material på planeten. Det innebär att alla påverkas av det. Det är väldigt viktigt för oss att komma ihåg att det här materialet måste vara överkomligt och lättproducerat samt att fördelarna delas på en global nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078