23948sdkhjf

Från LKAB till Kaunis Iron

Han ska leda arbetet med framtidens Kaunis Iron.

Kaunis Iron har rekryterat Peder Nensén för den nya rollen som projektchef för Kaunis Iron 2.0 – arbetet för att starta produktionen i de två nya dagbrotten Palotieva och Sahavaara.

I praktiken innebär det att Nensén inte vet helt säkert vare sig om projektet ska realiseras eller, om det blir ett positivt besked, exakt hur:

– Det är alltid så när man hamnar i den här typen av tillståndsprövningar, då äger man inte rådigheten över utfallet. Förhoppningsvis får vi en dom där vi ges ett tillstånd, men det som kan bli helt avgörande för våra möjligheter är vilka villkor som följer med den domen. Så det är alltid spännande i de här processerna, jag har varit med om ett antal sådana här förhandlingar genom åren.

Han är ursprungligen från Västerbotten, men större delen av sitt yrkesverksamma liv har han spenderat i den norrbottniska gruvindustrin och mer specifikt då i olika roller på LKAB under 35 år.

Men trots denna väntan på domen som är satt att komma den 15 november så pågår arbetet för fullt:

– Det finns flera tidskritiska delar i det arbetet, den vi först måste fokusera på är hur vi etablerar en flotationsanläggning som vi behöver för att omhänderta de nya mineraltyperna.

– Allt fokus ligger på att förbereda så långt som det går så att vi står beredda när vi förhoppningsvis får en så kallad verkställighet. Allt för att vi inte ska tappa tempo.

På frågan om varför Nensén valde att flytta till Kaunis Iron så ligger svaret just i det nya som ska ske:

– Det är väldigt spännande att jobba med nya gruvprojekt och det har jag gjort många gånger för LKAB. Jag har trivts och tyckt att det är jättekul. Nu fick jag chansen att göra just det igen på Kaunis Iron, så då tog jag den – vill vara en del i arbetet med ”Världens bästa gruva."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078