23948sdkhjf

Vinnare av Svenska Teknikpriset

På mässorna ProcessTeknik, Scanautomatic och Nordic Food Industry presenterades idag vinnaren av Svenska Teknikpriset.

Juryns pristagare blev:

Schneider Electric Sverige med motiveringen:

Tilldelas Svenska Teknikpriset för sin digitala plattform Eco Struxure. Plattformen är öppen och gör det därmed möjligt att fritt koppla samman hårdvara från olika tillverkare och även uppgradering där man behåller styr-och reglerkomponenter samt sensorer. Mjukvaran innebär att dagens affärsmodeller utmanas och kunden kan fritt välja lösningar. Eco Struxure baseras på senaste standarder och gör det möjligt för nästa generations ingenjörer att programmera processer med användning av moderna högnivåspråk. Juryn bedömer att produkten kommer ha stor betydelse för branschens utveckling.

Säljchef David Ljungqvist tog emot priset. 

– Tusen tack. Det är en stor ära att vinna priset, det betyder mycket för oss. Vi tror mycket på vår nya digitala plattform som är hårdvaruoberoende. 

Besökarnas pris gick till: Novotek Sverige. 

Juryn delade även ut två hederspris till HEIDENHAIN Scandinavia samt  Atlas Copco Compressor.

Motiveringarna löd:

Heidenhain

Tilldelas juryns hedersomnämnande för sin mjukvara för uppföljning och övervakning. Programvaran gör det möjligt för såväl små som stora företag att påbörja sin digitaliseringsresa, utan stora initiala investeringar. Företagen kan på kort tid identifiera potential till ökad i produktion i befintliga utrustningar.

Atlas Copco

Tilldelas juryns hedersomnämnade för sin utrustning för kvävgasproduktion. Att tillverka kvävgas där och när den behövs innebär en betydande miljöfördel. Produkten bidrar till den gröna omställningen och användarens resiliens.

Svenska Teknikpriset är till för att uppmärksamma och belöna företag med innovationer som kan förbättra produktionsmöjligheterna för industrin. Produkten skall vara av stort intresse för industriell automation, processautomation och inom digitalisering. Egentligen är det två pris dels publikens pris och dels juryns. Juryn tar särskild hänsyn till produkternas egenskaper ur ett hållbarhetsperspektiv vid sin bedömning.

  • HEIDENHAIN Scandinavia AB
  • IFM Electronic AB
  • Novotek Sverige AB
  • Schneider Electric Sverige AB

Jury för Svenska Teknikpriset 2022

  • Björn Langbeck, Industriell expert, Tillväxtverket
  • Mats Björkner, ProcessTeknik, pumpar och ventiler, Pumpportalen
  • Anette Winter, ProcessTeknik, ingenjör och tekniker, Chalmers Professional Education AB
  • Lars Hamberg, Phd Livsmedelsproduktion, RISE
  • Staffan Folestad, Konsult och gästforskare Chalmers (IMS), PhD, Assoc Prof
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078