23948sdkhjf

Vinnarna Automation Student

Årets vinnare i tävlingen Automation Student är Anna Bengtsson och Sofie Nilsson från civilingenjörsprogrammet i maskinteknik på Lunds tekniska högskola. I sitt examensarbete har de undersökt hur trådlös reglering kan förbättras genom att modifiera regleralgoritmen och basera kommunikationen av styr- och mätsignaler på händelser i stället för fasta tidsintervall. Vinnarna presenterades på Scanautomatic.

– Det här är en ärofylld utmärkelse, säger Sofie Nilsson i en intervju med oss minuterna efter att vinnarna tillkännagivits.

De har studerat hur man med händelsestyrd kommunikation kan skicka endast mätvärden och annan information när någonting ändras. Den algoritm som de har designat kan reducera datamängden avsevärt i jämförelse med traditionella tidsbaserade system.

Trådlös kommunikation mellan maskiner, sensorer och automationssystem är en självklarhet inom den moderna tillverkningsindustrin. Informationsutbytet sker på alla nivåer i systemet och i takt med att allt större del av utrustningen kopplas upp ökar behovet av en tillförlitlig styralgoritm som kan hantera de nya förutsättningarna. Samtidigt innebär mindre datamängder besparingar avseende energi, minneskapacitet och beräkningsresurser.

– Det är viktigt att göra något som spelar roll för industrin, säger Anna Bengtsson till oss.

Hon förklarar att deras resultat kan appliceras på många tidskritiska processer. 

De två tog sin examen i somras och har redan fått jobb inom relevanta områden. 

Vad vill de då arbeta med i framtiden?

– Något kopplat till industrin, men jag kan tänka mig många roller, säger Sofie Nilsson. 

De konstaterar att de var ganska ensamma som tjejer på maskinteknikprogrammet och hoppas att fler tjejer ska få upp ögonen för denna typ av utbildning. De har också tankar om varför inte fler söker denna typ av program. 

– Programmering kommer in för sent i skolan. Det är svårt söka till en utbildning som man inte vet vad den innebär, säger Anna Bengtsson.

Examensarbetet utfördes på uppdrag av ABB Corporate Research i Västerås. Förutom att utforska möjligheter med händelsebaserad kommunikation har Anna Bengtsson och Sofie Nilsson även undersökt vilka kommunikationsprotokoll och styralgoritmer som är lämpliga för att hantera fördröjningar som introduceras vid trådlös kommunikation. En av slutsatserna är att trådlös reglering kan utformas så att den blir lika tillförlitlig som trådbunden överföring.

Så här motiverade juryn sitt val av vinnare:

Det vinnande bidraget presenterar en väl genomarbetad modell för effektiv trådlös kommunikation inom tillverkningsindustrin. Med vetenskapligt grundade resonemang och praktiska tester bidrar författarna med ny kunskap som är värdefull för utvecklingen av framtidens kostnadseffektiva och kraftfulla automationslösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144