23948sdkhjf

Ökad mineralreserv i gruvan – produktionstid förlängs

Grängesberg Exploration Holding AB, Grangex meddelar att arbetet med gruvplaneringen i den slutgiltiga feasibility-studien resulterat i en uppdatering av mineralreserven i Dannemoragruvan. Det framgår i ett pressmeddelande.

Mineralreserven ökar med 16 procent, från 26 415 kiloton med 33,4 procent järn till ett total på 30 772 kiloton med 32,2 procent järn. I och med detta förlängs produktionstiden från nio till tio år.

Det pågående arbetet har bestått i att undersöka möjligheten att återvinna och anrika anrikningssanden som deponerades under jord under produktionsperioden 2012-2015.

Arbetet har också bestått i att uppdatera gruvplanen med hänsyn till de utökade mineraltillgångarna. Sanden innehåller 21 procent järn och i och med den nya anrikningsprocessen som är tänkt att användas vid återstarten av Dannemoragruvan kan sanden återvinnas och anrikas, och på så sätt bli en del av gruvans mineraltillgångar och mineralreserv.

Därmed får den planerade produktionen på 3 miljoner ton råmalm per år, ett inslag av cirkuläritet.

– Att vi nu konstaterar att vi kan återvinna anrikningssanden i Dannemora är god resurshushållning och därmed positivt ur ett hållbarhetsperspektiv. Att vi dessutom kan förlänga produktionstiden stärker Dannemoras möjligheter att vara med som en trovärdig part i omställningen av den europeiska stålindustrin, säger Christer Lindqvist vd för GRANGEX i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.908