23948sdkhjf

Längsta ligininsträckan hittills

1 200 ton asfalt där en del av bituminet bytts ut mot styva polymerer ska läggas ut i Håbo.

Svevia ska lägga 1 200 ton asfalt på en 1,7 kilometer lång sträcka i Håbo. Asfalten är dock inte den vanliga, företaget har valt att blanda in lignin, en skogsprodukt som ska göra att koldioxidutsläppen vid tillverkningen minskar med 74 procent jämfört med konventionella processer.

Ligninet hämtas från skogsindustrin. Det är en polymer som ingår i växternas cellväggar, enligt Svevia är det ligninet som ger virket dess styvhet och styrka, egenskaper som ska komma väl till pass även i asfalt där ligninet ska kunna agera bindmedel.

Tanken är att byta ut en del av det oljebaserade bituminet mot lignin, förklarar Svevia, som testat upplägget på flera sträckor.

Den i Håbo är dock längst hittills.

– Jag känner stor respekt för Håbos kommun för deras framsynthet. Det krävs alltid mod att vara först ut med att satsa på en ny produkt på en så viktig funktion som en kommunal väg är, säger Mattias Andersson, produktchef för asfalt på Svevia, i ett pressmeddelande.

Han anser att den höga prestandan i sig är en miljövinst, eftersom den då kan stå emot slitage bättre.

Mattias Andersson noterar också att asfaltens koldioxidavtryck minskar även av andra skäl.

– Asfaltmassan tillverkas i Svevias asfaltverk på Arlanda som helt drivs av bio-olja och med grön el. Dessutom består asfaltmassan av en hög andel återvunnen asfalt, så kallad returasfalt.

Asfaltkonceptet är en del i Svevias arbete för att sänka utsläppen vid asfalttillverkning och minska produkternas klimatavtryck. Målet uppges vara att ha en klimatneutral värdekedja 2045.

– Att driva verksamheten med låg klimatpåverkan och hitta energieffektiva metoder är något som präglar hela bolaget och är mycket motiverande. Det handlar om att ta ansvar för vår omvärld och för framtida generationer, säger Mattias Andersson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Hur påverkas industrin av digtalisering?
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.109