23948sdkhjf

Drastiska elförslag från EU

EU-kommissionen har kommit med förslag på nya åtgärder för att minska Rysslands påverkan på den europeiska energimarknaden.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade nyligen bland annat förslag som ska omfördela energibranschens intäktsöverskott till slutkunderna och åtgärder för minskad elförbrukning.

Ett av EU-kommissionens förslag är att medlemsländerna ska minska elförbrukningen med minst 5 procent under vissa högpristimmar. Det är medlemsländerna som enligt förslaget pekar ut vilka timmar som priset förväntas vara särskilt högt. 10 procent av den totala efterfrågan på el under dygnets alla timmar ska också minska enligt förslaget. Avsikten är att sänka priserna genom att minska antalet timmar då gas och andra fossila bränslen är marginalprissättande.

Ett annat förslag är att ett tillfälligt intäktstak på 180 euro/MWh för vissa kraftslag, vars intäkter har varit höga med anledning av gaspriserna. Intäkter över detta pris ska användas till att sänka slutkundernas elräkningar.

En överenskommelse om förslagen väntas nås vid ministerrådsmötet den 30 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078