23948sdkhjf

Aluminiumverket satsar 85 miljoner på ny produktionsteknik

Det norska aluminiumföretaget investerar 80 miljoner norska kronor, cirka 85 miljoner svenska, i ett nyutvecklat styrsystem som ska stärka Hydro Årdals position som aluminiumproducent med låga koldioxidutsläpp. Detta meddelar företaget på sin hemsida.

Det nya systemet, HAL500, ska ge effektivare styrning av aluminiumproduktionen. Tillsammans med en uppdatering av utrustning på elektorolyscellerna ger den nya tekniken ökad produktion, minskad elförbrukning och lägre koldioxidutsläpp, vilket kommer att ge en besparing på runt 6 miljoner norska kronor varje år.

Wenche Eldegard är anläggningschef på Hydro Årdal och hon är mycket positiv till den nya investeringen.

Det är inspirerande att Hydro Årdal har förmågan att göra produktionen av ett kritiskt viktigt material ännu bättre. Genom denna investering minskar vi elanvändningen motsvarande förbrukningen för över 400 hushåll i Norge och CO2-utsläppen med 1 500 ton. Tekniken kan användas vid ytterligare anläggningar och ger betydande effektivitetsförbättringar.

Under de senaste åren har Hydro investerat mycket I de norska aluminiumverken, närmare bestämt över 700 miljoner norska kronor sedan 2017 i Årdal.

Trots utmanande tider i Europa och svagare aluminiummarknader har vi långsiktiga ambitioner i Norge och aluminiumverken, inklusive flera stora moderniseringar. Satsningen i Årdal visar på våra förbättringar och förbereder oss för de kommande decennierna i Årdal, inklusive den senaste tekniken och digitaliseringen inom aluminiumindustrin, säger Wenche Eldegard.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.221