23948sdkhjf

Höganäs i projekt för infångning av koldioxid

Järn- och metallpulverproducenten Höganäs har som ambition att till 2037 nå netto-noll klimatutsläpp i värdekedjan. Som ett steg på vägen deltar de nu i ett nytt samverkansprojekt för transport och lagring av infångad koldioxid SNetSS (Carbon Network South Sweden).

Höganäs deltar tillsammans med nio andra sydsvenska aktörer. Projektet har för syfte att bidra till hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sverige. Projektet stöttas av Energimyndigheten som går in med 2,5 miljoner kronor.

– Det är ett jättespännande projekt och vi är glada över att vara med och bidra. Den typ av infrastruktur som vi tittar på är nödvändig för att Höganäs ska uppnå netto-noll klimatpåverkan. Det vi gör tillsammans idag är viktigt för att möjliggöra hanteringen av avskild koldioxid och så kallade negativa utsläpp i framtiden, säger Magnus Pettersson som är energisamordnare på Höganäs.

Han fortsätter:

– Höganäs arbetar för att i första hand minska sina fossila utsläpp men vissa utsläpp kan vara svåra att avlägsna helt och då kan CCS (Carbon Capture and Storage) bli en dellösning i framtiden. FN:s klimatpanel har pekat ut CCS som en nödvändig åtgärd för att nå klimatmålen, säger Magnus. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Hur påverkas industrin av digtalisering?
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.141