23948sdkhjf

Råvaruanalytikern om elmarknaden

I ett pressmeddelande svarar Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer på de vanligaste frågorna om elmarknaden.

Varför stiger elpriset?
Det grundläggande problemet på europeisk elmarknad är att konsumtionen är större än utbudet, vi har helt enkelt för hög konsumtion i relation till vad som produceras. Situationen med för lågt utbud förvärras ytterligare när en så stor del av produktionen baseras på gas. Många europeiska länder har byggt upp stora lager inför vintern men de räcker inte om leveranserna utifrån minskar kraftigt. Något som nu sker när Ryssland stryper sin gasexport till Europa. Det kommer sannolikt leda till än större brist på el och då stiger priserna ytterligare från redan dramatiska nivåer.

Hur höga kan elpriserna bli?
Det är omöjligt att säga. Men en bra bit över 10 kronor per kWh kan inte uteslutas i ett värsta-scenarie. Elmarknaden fungerar inte speciellt bra just nu med dessa extrema prisförändringar och prisnivåer som är ohållbara på sikt.

Vad innebär den statliga garantin som regeringen presenterade tillsammans med Riksbanken och Finansinspektionen?
Politiker runt om i Europa vill nu garantera att elmarknaden fortsätter att fungera finansiellt och praktiskt genom att tillföra likviditet, och därigenom säkerställa att energibolag kan upprätthålla sin verksamhet. Det är därför olika länders regeringar nu agerar, däribland den svenska.

Vilka risker innebär de höga elpriserna för jobben?
Det är onekligen en allvarlig situation. Pappersproduktion, återvinning av kartong, stål, aluminium, ja en stor del av energiintensiv produktion tappar nu rejält i konkurrenskraft. Om kostnaden för el plötsligt är större än slutproduktens värde hotas förstås i slutändan jobben.
Sverige har en stor basindustri.

Hur kommer exempelvis pappers- och stålindustrin att påverkas?

Många större svenska bolag har arbetat kontinuerligt med prissäkringar och har historiskt sett haft bättre tillgång till strukturellt lägre elkostnader, framförallt tack vare produktion i den norra delen av Sverige. Men också de verkar på en global marknad. 

Christian Kopfer menar att svenska industribolag kan drabbas hårt, beroende på var i Sverige produktionen sker, men kan möjligen ändå komma att klara sig bättre än konkurrenter ute i Europa som just nu har en ännu svårare situation. 

Ser du några företag eller branscher som klarar sig bättre, eller rentav gynnas?
Det kanske är svårt att tala om att någon gynnas av utvecklingen just nu men omställningen bort från fossila bränslen påskyndas, vilket gynnar företag verksamma inom energieffektivisering och de som tillhandahåller elproduktion och förnyelsebar energi. 

Kan vi spara oss ur energikrisen genom minskad förbrukning? Eller behövs det mer produktion? Kortsiktigt kan vi spara och vi behöver konsumera energi mer medvetet och effektivt. I den mån vi använder el i dag kan vi förhoppningsvis använda den mer effektivt i framtiden. Men på sikt kommer det behövas mycket mer el och då behöver vi mycket större elproduktion. Samhället ska också elektrifieras, då måste vi få upp produktionen. Det löser vi inte långsiktigt genom att som nu köpa in el, ska vi ställa om till ett klimatmässigt hållbart samhälle måste Europa producera mycket, mycket mer koldioxidfri el.

Källa: Handelsbankens pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Hur påverkas industrin av digtalisering?
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.093