23948sdkhjf

Förbränningsskatten tas bort?

Regeringen verkar nu vilja ta bort skatten på avfallsförbränning. Detta för att göra det möjligt att öka produktionen av el från kraftvärmeverk.

Det är bland andra Svenska Dagbladet som skriver om detta. Energiföretagen uppskattar att mellan 500 och 1000 MW el skulle kunna frigöras, motsvarande en till två kärnreaktorer. Branschen själv menar att det främst är skatter på bioolja och avfallsförbränning som hindrar en ökad kraftvärmeproduktion och nu vill regeringen ta bort skatten på avfallsförbränning, men behålla den på biolja.

 Finansminister Mikael Damberg (S) säger till TT att man genom att ta bort förbränningsskatten skapar bättre förutsättningar för att producera mer el när den behövs som mest. Han tillägger att ett slopande av skatten också ger bättre förutsättningar för de investeringar som krävs. En eventuell justering av skatten kan införas under nästa år, exakt när kommer att bero på vad remissinstanser säger om det hela. I skattesammanhang får detta betraktas som relativt snabbt.

 Finansieringen av slopandet av förbränningsskatten ska till stor del finansieras av att ta bort den skatterabatt som idag finns för stora serverhallar.

Källa: SvD m fl

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.109