23948sdkhjf

OKG granskas för att säkerställa långtidsdrift

International Atomic Energy Agency, IAEA, gör en så kallad Pre SALTO på OKG och O3. Granskningen pågår under nio dagar och omfattar säkerhetsaspekter inom sex områden kopplade till åldring- och drifttidsförlängning av O3.

OKG har satt ihop ett lag för de olika områdena som möter upp IAEA:s team, säger Tommy Holm, TSK, som är sammanhållande och IAEAs kontaktperson på OKG beträffande granskningen. 

Han fortsätter:

 IAEA-teamet anländer den 29 augusti och dagen efter sker ett så kallat Entrance Meeting. Sedan påbörjas intervjuer med våra representanter. Onsdagen den 7 september hålls ett avslutningsmöte, där IAEA gör en muntlig presentation och lämnar över en skriftlig rapport såväl till SSM som OKG:s ledning.

Fakta

SALTO står för Safety Aspects of Long Time Operation. Den genomförs av IAEA på uppdrag av en medlemsstat i syfte att få en utvärdering gällande om en anläggning motsvarar IAEA:s standardnivåer. Bakomliggande anledningar till en SALTO-granskning kan exempelvis vara att få förbättringsrekommendationer, för att ge personal möjlighet att diskutera metod och praktik med erfarna experter, för att stödja licensiering beträffande drifttidsförlängning med mera. Anläggningsägare kan också begära en eller flera pre SALTO för att få en avstämning i sitt arbete, vilket är fallet för OKG och O3.

Källa: OKG

Sedan fler år tillbaka pågår ett projekt som avser att se till så att O3 är anpassad för långtidsdrift.

Projektet har gjort och gör ett otroligt omfattande arbete. Exempelvis har programmet för åldringshantering anpassats för att motsvara aktuella föreskrifter och i samband med detta leverera så kallade GAP, det vill säga identifierade förbättringsområden till organisationen. Vidare har den konstruktionsdatabas som används anpassats för att kunna samla all information om åldringshanteringen på ett enda ställe, förklarar Tommy Holm. 

Granskningen är uppdelad i olika områden som IAEA satt upp. Externa och tillfälligt kontrakterade experter från andra anläggningar utför granskningar.

Det är mycket värdefullt för OKG att granskningar genomförs av både WANO och IAEA för att få underlag för förbättringsarbetet. Vid en tidigare granskningen fick vi förbättringsförslag som var jämt spridda över de olika områdena och det ska bli intressant och se var vi förbättrat oss och var vi behöver arbeta mer med, avslutar Tommy Holm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.078