23948sdkhjf

Bill Gates bland miljardärer som letar fyndigheter på Grönland

Grönlands isar smälter i allt snabbare takt, vilket har gjort det möjligt för några av världens rikaste män att leta efter kritiska metaller på de nu blottade kullarna. Detta skriver CNN i ett reportage.

Att klimatkrisen gör att isen smälter har fått flera investerare och gruvbolag att leta efter kritiska mineraler som ska hjälpa till att driva på den gröna energiomställningen. Bland investerarna är miljardärerna Jeff Bezos, Michael Bloomberg och Bill Gates som nu satsar på att hitta skatter på Grönland för att driva hundratals miljoner elfordon.

De tre dollarmiljardärerna tar hjälp av Kobold Metals, ett mineralprospekteringsföretag, drönare och sändare för att hitta de sällsynta metallerna. Kurt House är vd för Kobold och berättar för CNN att de letar efter fyndigheter som kommer att bli den första eller näst största nickel- och koboltfyndigheten i världen. Han säger även att Bluejay Mining deltar i jakten.

Vd för Bluejay Mining är Bo Möller Stensgaard. Han säger till CNN att i och med issmältningen blottläggs nu land som tidigare gömts under isen, vilket gör det lättare att leta fyndigheter på Grönland.

Eftersom att klimatförändringarna gör att isfria perioder i havet blir längre, kan teamen transportera in tung utrustning och frakta ut metaller till den globala marknaden lättare, fortsätter han.

Med hjälp av AI, artificiell intelligens ska man analysera data för att veta exakt var de första borrningarna ska ske, så tidigt som nästa sommar.

Enligt Danmarks och Grönlands geologiska undersökning kan Grönland gömma på skatter som kol, koppar, guld, sällsynta jordartsmetaller och zink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078