23948sdkhjf

Får undantag för import av unikt ryskt kol: "Inte ersättningsbart"

Carbomax har ansökt om undantag att importera ryskt kol för stålproduktion. Ansökan har gjorts till Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel. Bolaget har nu fått klartecken.

Det Västerås-baserade företaget Carbomax tillverkar och levererar kolprodukter och legeringar till den metallurgiska industrin i norra Europa. I detta fall importeras inte vanligt kol som energikälla, utan sibirisk antracit, en unik produkt som används i sekundär metallurgi vid stålproduktion.

Catharina Lindgren, vd för företaget, berättar för oss att en ansökan om undantag görs då avtalet tecknades innan Rysslands invasion av Ukraina och därmed långt innan EU:s sanktionspaket 5 trädde i kraft, i april.

Detta avtal tecknades under 2021 innan Rysslands invasion av Ukraina. De tillåter avtal som genomfördes tidigare att avsluta dessa till och med 10 augusti 2022 på grund av svårigheter att finna rimliga alternativ på kort tid.

Hon tillägger:

Därmed följer vi de bestämmelser som gäller och hade inte behövt ansöka om tillstånd hos Kommerskollegiet, men valde ändå att göra det för att minimera risker för problem vid lossning.

I takt med att Ryssland gick in i Ukraina började Carbomax att titta på möjligheter för att snabbt kunna avsluta avtalet med material av ryskt ursprung. Ett undantag var den sibiriska antraciten som med sina unika egenskaper inte ansågs vara ersättningsbar.

Vi inledde direkt diskussioner med berörda kunder för att finna alternativa produkter och lösningar. Det är pågående projekt och där alternativa lösningar utvärderas.

Kommerskollegiet har nu godkänt leveransen..

Catharina Lindgren avslutar med att säga att företaget tar starkt avstånd från Ryssland agerande i Ukraina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078