23948sdkhjf

Nu ska de tillverka produkter från infångad koldioxid

VTT och Neste har kommit överens om att bygga en integrerad Power-to-Liquids (e-fuels) demonstrationsanläggning vid VTT Bioruukki Pilot Center med CO2-avskiljning, grönt väte och e-bränsleproduktion

Power-to-Liquids-teknologier, som är en produktionsväg för flytande kolväten så kallade e-bränslen baserad på elektrisk energi, vatten och CO2 som resurser, är på väg mot kommersialisering i större skala. 

Utvecklingen av högtemperaturelektrolys, CO2-avskiljning och kolvätesyntesteknologier har slutförts i det Business Finland-finansierade Veturi E-fuel forskningsprojektet och den integrerade tekniken är nu redo för implementering. VTT och Neste har kommit överens om att bygga en teknikdemonstrationsanläggning vid VTT Bioruukki Pilot Centre, Esbo.  Under 2022 och början av 2023 kommer enheter för elektrolys, CO2-avskiljning och syntes i sjöcontainrar att anslutas till varandra och VTT Bioruukkis forskningsinfrastruktur. Pilotkörningarna av E-bränsleprojektet förväntas slutföras under 2023. Etableringen av infrastrukturen för Power-to-Liquids-produktion bidrar till att stärka samarbetet mellan Neste och VTT i utvecklingen av e-bränsleproduktion från pilot till kommersiell skala.

– Neste som världens ledande tillverkare av förnybar diesel och hållbart flygbränsle raffinerat från avfall och rester ser Power-to-Liquids som en möjlig komplementteknik för framtida hållbar bränsleproduktion. Vi behöver banbrytande innovationer och fortsatt fokus på forskning och teknikutveckling för att kunna tillhandahålla kostnadseffektiva och värdeskapande lösningar för framtiden, säger Lars Peter Lindfors, Senior Vice President Innovation på Neste.

Teknikdemonstrationen kommer att använda CO2-avskiljning från rökgas, väteproduktion genom högeffektiv högtemperaturelektrolys och bränslesyntes baserad på Fischer-Tropsch-tekniken. Både CO2-avskiljnings- och elektrolyslösningarna tillhandahålls av finska projektpartners, Kleener Power Solutions Oy och Carbonreuse Finland Oy samt Convion Oy respektive Elcogen Oy. VTT kommer att tillhandahålla bränslesyntesenheten och tekniken och Neste genomför uppgraderingen av den syntetiska råoljan till bränsleprodukter som uppfyller specifikationerna. Neste förväntar sig att se en framgångsrik integrerad demonstration av teknologier och att ta emot minst 300 kg syntetisk råolja för utveckling av syntetiskt bränsle.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stålbolaget vill bygga egen vindkraft
Rest från tillverkning av biogas blir resurs
De ska ta reda på om skogen räcker
Nytt avtal säkrar radioaktivt avfall
SSAB tar klagomål på allvar
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.125