23948sdkhjf

Vill bygga ut gasfyndigheter i Norska havet

Det norska bolaget Equinor och dess partners Vår Energi, Spirit Energy och Petoro i Halten Øst har beslutat att investera cirka 9 miljarder norska kronor i utvecklingen av området vid Åsgårdsfältet i Norska havet. Området består av sex gas- och kondensatfyndigheter och en option på ytterligare tre prospekt.

Partnerskapet lämnar för närvarande en plan för utveckling och drift till olje- och energiministern.

– Gas är en viktig energibärare för Europa. Halten Øst utnyttjar den befintliga gasinfrastrukturen på den norska hyllan och kommer att bidra med viktiga volymer som kommer att generera betydande värdeskapande. Projektet är ett bra exempel på hur Equinor tillsammans med licenstagare och myndigheter arbetar tillsammans över produktionslicenser för att hitta smarta lösningar för bästa möjliga resursutnyttjande från NCS, säger Geir Tungesvik, vice vd för projekt, borrning och upphandling.

Halten Øst är en vanlig term för flera mindre upptäckter och framtidsutsikter. Det var svårt för varje projekt att hitta ekonomiskt sunda utvecklingsalternativ. Under 2020 enades därför licenstagarna i fyra licenser om att samordna en utveckling av området.

Återvinningsbara reserver i Halten East uppskattas till nära 16 miljoner Sm3 oljeekvivalenter eller cirka 100 miljoner fat oljeekvivalenter, varav cirka 60 procent är gas som skickas till Europa via Kårstø.

– Halten Øst är en undervattensutveckling med fem undervattensmallar som ska utnyttja etablerad infrastruktur på Åsgårdsfältet, vilket ger ett bra resursutnyttjande med högt värdeskapande, låga utvecklingskostnader och låga CO2-utsläpp, säger Randi Elisabet Hugdahl, produktionschef på Åsgard.

Projektet planeras att utvecklas i två faser. Den första etappen kommer att utvecklas med sex brunnar under perioden 2024-2025 och den andra fasen planeras att utvecklas under 2029. Produktionen av de två första brunnarna är planerad till 2025. Brunnarna kommer sedan att tas i drift när de är färdiga.

Källa: Equinor

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vem ska sköta reservdelslagret?
Tillverkar vätgas från biogas
Nytt sätt fånga koldioxid
Södra elektrifierar transporter
Greta ger två miljoner till sameby för protest mot gruva
Nya vd:n vill bryta järnmalm - exklusiv intervju
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.11