23948sdkhjf

Världens första vätgasproducerande vindkraftverk

Nu ska världens första vätgasproducerande havsbaserade vindkraftverk utvecklas. Ett pilotprojekt där elektrolysören är placerade direkt på ett befintligt vindkraftverk i drift. Bakom står Vattenfall som har fått 9,3 miljoner pund i innovationsstöd från en fond genom den brittiska regeringen

Tillgången på stora mängder fossilfri vätgas kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen inom tung industri, främst inom stål-, kemikalie- och gödsel samt raffinering och tunga transporter.

Projektet, som kallas ”Hydrogen Turbine 1 (HT1)”, syftar till att vara det första projektet i världen där man testar full integration av vätgasproduktion. Inom ramen för HT1 kommer man också att kartlägga utvecklings- och samrådsprocesser för storskaliga vätgasprojekt som samlokaliseras med havsbaserade vindkraftparker för att påskynda en framtida utveckling.

 -Vätgaselektrolysörer placerade på havsbaserade vindkraftverk kommer sannolikt att vara det snabbaste och billigaste sättet att tillhandahålla fossilfri vätgas i stor skala, säger Danielle Lane, landschef för Vattenfall i Storbritannien i ett meddelande. 

Pilotprojektet, som kommer att förverkligas vid Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark i Aberdeen Bay, kommer att ha en effekt på 8 MW och kommer dagligen att kunna producera tillräckligt med vätgas för att driva en vätgasbuss i 2 400 mil. Vätgasen kommer sedan att transporteras via en rörledning till hamnen i Aberdeen.

Arbetet påbörjas omgående med målsättningen att den första produktionen ska ske redan 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stålbolaget vill bygga egen vindkraft
Rest från tillverkning av biogas blir resurs
De ska ta reda på om skogen räcker
Nytt avtal säkrar radioaktivt avfall
SSAB tar klagomål på allvar
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.094