23948sdkhjf

Världens första vätgasproducerande vindkraftverk

Nu ska världens första vätgasproducerande havsbaserade vindkraftverk utvecklas. Ett pilotprojekt där elektrolysören är placerade direkt på ett befintligt vindkraftverk i drift. Bakom står Vattenfall som har fått 9,3 miljoner pund i innovationsstöd från en fond genom den brittiska regeringen

Tillgången på stora mängder fossilfri vätgas kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen inom tung industri, främst inom stål-, kemikalie- och gödsel samt raffinering och tunga transporter.

Projektet, som kallas ”Hydrogen Turbine 1 (HT1)”, syftar till att vara det första projektet i världen där man testar full integration av vätgasproduktion. Inom ramen för HT1 kommer man också att kartlägga utvecklings- och samrådsprocesser för storskaliga vätgasprojekt som samlokaliseras med havsbaserade vindkraftparker för att påskynda en framtida utveckling.

 -Vätgaselektrolysörer placerade på havsbaserade vindkraftverk kommer sannolikt att vara det snabbaste och billigaste sättet att tillhandahålla fossilfri vätgas i stor skala, säger Danielle Lane, landschef för Vattenfall i Storbritannien i ett meddelande. 

Pilotprojektet, som kommer att förverkligas vid Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark i Aberdeen Bay, kommer att ha en effekt på 8 MW och kommer dagligen att kunna producera tillräckligt med vätgas för att driva en vätgasbuss i 2 400 mil. Vätgasen kommer sedan att transporteras via en rörledning till hamnen i Aberdeen.

Arbetet påbörjas omgående med målsättningen att den första produktionen ska ske redan 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188