23948sdkhjf

Stort EU-projekt om riskbedömning av kemikalier startar

PARC är ett nytt gigantiskt forskningsprojekt finansierat av EU, med över 200 partners och med fokus på utveckling av nästa generations verktyg för riskbedömning av kemikalier. Forskare från Umeå universitet medverkar i projektet tillsammans med akademiska partners och myndigheter från 28 länder och ett flertal EU-myndigheter. Just nu startar projektet upp i Paris.

Franska organisationen ANSES koordinerar projektet PARC, vilket är en förkortning för ”The European Partnership for the Assessment of Risks of Chemicals ”. Projektet är sjuårigt och förväntas leverera verktyg kopplat till EU:s kemikaliestrategi och ambitionen om noll utsläpp formulerad i EU:s ”Green deal”. Verktygen fokuserar såväl på miljön som människan under paraplyet ”en hälsa” och syftar ytterst till att minska exponeringen av skadliga kemikalier och utveckling av mer hållbara kemikalier.

Sverige har flera deltagare i projektet från Naturvårdsverket, Karolinska Institutet, IVL, Kemikalieinspektionen, Örebro universitet, Rise, SLU, Livsmedelsverket, Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet smat Umeå universitet. 

En av deltagarna är Patrik Andersson, miljökemist och professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet, ansvarig för utveckling av verktyg för tidig upptäckt av nya potentiellt problematiska kemikalier genom så kallade early-warning systems.

Patrik Anderssons grupp utvecklar system för bättre nyttjande av befintliga data genom metodiker baserade på artificiell intelligens kopplat till modellbyggande för att förstå kemikaliers effekter i människa och miljö. Forskningen bygger på samarbete inom kemi, datavetenskap och matematik och såväl forskarstuderande som mer seniora forskare involveras.

– Det är en stor utmaning att utveckla nya riskbedömningsmetoder, men PARC kommer att bli en fantastisk arena för långsiktig samverkan med toppforskare inom området där det finns utrymme för att på ett bra sätt dela data, verktyg och expertis, säger Patrik Andersson, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Projektet omfattar totalt 400 miljoner euro, varav hälften från kommissionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141