23948sdkhjf

Ny metallpulveranläggning invigd

Swerim och Kanthal har invigt sin atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver.

De kallar sin investering ett resultat av ökad efterfrågan på forskningsmöjligheter kring material- och processutveckling inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

‒ Investeringen innebär unika möjligheter till skräddarsydd materialutveckling inom additiv tillverkning och att vi snabbare kan få ut nya material på marknaden, säger Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal i ett meddelande och tillägger:

‒ Samarbetet med Swerim ger också förutsättningar att bedriva FoU i världsklass inom ett strategiskt område för Kanthal och Sverige. 

Investeringen syftar till ett långsiktigt samarbete. Kanthal ‒ som tillverkar industriella värmelösningar och högtemperaturmaterial baserat på pulvermetallurgi ska få ta del av Swerims spetskompetens inom pulvermetallurgi, additiv tillverkning av metaller, avancerad strukturanalys, provning och modellering. Samtidigt ska metallforskningsinstitutet Swerim få möjlighet att ytterligare bygga kompetens inom dessa områden. 

‒ Det är fantastiskt att metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med Kanthal investerar i en state-of-the-art atomiseringsenhet om 20 miljoner kronor. Samarbetet har möjliggjort en unik plattform för FoU-aktiviteter inom legerings- och pulverutveckling för hela Sverige, säger Annika Strondl, chef för pulvermaterial och additiv tillverkning vid Swerim i meddelandet och avslutar:

‒ Att vi investerar tillsammans med industrin visar att Swerim är en attraktiv forskningspartner inom pulver- och legeringsutveckling.

 Den nya utrustningen är designad för forskning och utveckling av både material och själva atomiseringsprocessen inom pulvermetallurgiområdet. Den ska göra det möjligt att atomisera pulvercharger upp till cirka 85 kilo, både för additiv tillverkning, formsprutning, ytbeläggningar och hetisostatisk pressning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.659