23948sdkhjf

Olika sockerarter testas som byggstenar

Forskare vid brittiska University of Birmingham och Duke University, USA, har skapat en ny familj av polymerer från naturliga källor, vars plast är nedbrytbar.

Forskarna har använt sockerbaserade utgångsmaterial för att göra två nya polymerer. Den ena är töjbar som gummi och den andra har en seghet likt flertalet kommersiella plaster.

Isoidid och isomannid har använts som byggstenar för de nya polymererna. Båda är gjorda av sockeralkoholer. Forskarna fann att den isoididbaserade polymeren visade en styvhet och formbarhet som liknar vanliga plaster, och en styrka som liknar högpresterande plaster som PA6.

Det isomannid-baserade materialet visade sig vid sidan av en hög styrka och seghet även ha en så hög elasticitet att den återställer sin form efter deformation. Genom att skapa sampolymerer som innehåller enheter både från isoidid och isomannid har forskarna sett att de kan kontrollera de mekaniska egenskaperna och nedbrytningshastigheterna oberoende av varandra.

– Möjligheten att blanda dessa polymerer för att skapa användbara material, erbjuder även en tydlig fördel vid återvinning, säger Josh Worch, en av medforskarna från Birminghams School of Chemistry.

En gemensam patentansökan har lämnats in av University of Birmingham och Duke University. Forskarna söker nu industriella partners som är intresserade av att licensiera tekniken. 

Källa: University of Birmingham.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063