23948sdkhjf

Digital tvilling hjälper till avveckla kärnkraft i Oskarshamn

I Oskarshamn pågår arbetet för att avveckla kärnkraftsreaktorerna O1 och O2. En digital tvilling hjälper till i arbetet. 

OKG håller på att avveckla de två kärnkraftsreaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn. Reaktorerna stängdes 2017 men än återstår mycket arbete. Det senaste året har OKG valt att flytta från det gamla kontrollrummet till ett på en ny plats. 

För att genomföra avvecklingen på ett säkert och kontrollerat sätt använder OKG en typ av digital tvilling som virtuell testbädd innan man gör ändringar kopplade till nedmonteringen av produktionssystemen. Målet är att höja säkerhetsnivån vid demontering, samtidigt som man kan förkorta testperioden genom att utvärdera olika scenarier i en virtuell kopia.

– För oss är användningen av den digitala tvillingen ett spännande verktyg som kan spara mycket tid i underhållsarbete, till exempel vid testning av ny kod, samtidigt som vi ser ett stort värde av att det fungerar som det är tänkt när vi genomför en förändring i våra system, säger ansvariga på OKG i ett pressmeddelande.

Den digitala tvillingen har levererats av konsultbolaget Afry. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.485