23948sdkhjf

Fler råvaror kan hamna på kritiska listan

Kriget i Ukraina har stor påverkan på försörjningen av kritiska råvaror för Sverige och EU. Både Ryssland och Ukraina producerar många material på EUs lista över kritiska ämnen.

Det skriver Sveriges geologiska undersökning på sin hemsida i en nyhet.

De berättar vidare att Ryssland producerar 18 av de 30 råvarorna på EUs kritiska lista. Ukraina producerar fyra.

De fyra Ukraina producerar är skandium, gallium, germanium och hafnium.

Utan att nämna alla 18 som Ryssland producerar skriver SGU att Ryssland är står för en stor del av världsmarknaden på tre av dem. Dessa tre är vanadin, skandium och platinagruppens metaller.

SGU kan berätta att både Ukraina och Ryssland är stora producenter av andra viktiga råvaror. De kallas visserligen inte kritiska – eftersom produktion finns i fler länder.

För Ryssland nämner SGU järnmalm och järnmalmspellets, nickel, koppar, bly, uran, bauxit –aluminium, tenn, svavel, sulfat, salt, molybden, silver, guld och diamanter.

För Ukraina nämner SGU järnmalm, pellets och stål, mangan, uran och industrimineralet ilmenit.

– En störning som blir långvarig eller kanske till och med sprider sig av olika skäl kan innebära att fler råvaror tas upp på såväl EUs som andra regioners kritiska listor. EU-kommissionen arbetar nu för att i förtid komma ut med en ny kritisk lista med anledning av det uppkomna läget, med medlemsstaternas stöd, säger Erika Ingvald, enhetschef på SGU i nyheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079