23948sdkhjf

Ministern besökte Renewcell

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson besökte textilåtervinningsbolaget Renewcells anläggning i Ortviken, Sundsvall.

Renewcell ser ett starkt intresse från modeindustrin för sin till 100 procent återvunna produkt Circulose, och beslutade nyligen att dubbla sin produktionskapacitet i Ortviken till 120 000 ton per år, vilket är ungefär lika mycket som den årliga textilkonsumtionen i Sverige.

Renewcell grundades av forskare på KTH och baseras på en patenterad process för att återvinna cellullosabaserat textilavfall som bomull till ett högkvalitativt nytt material kallat Circulose, designat för att möta hållbarhetsutmaningen inom modeindustrin.

Renewcells process bygger på traditionell pappers- och massateknologi och när beslutet om etableringsort för en ny fabrik skulle fattas, föll valet naturligt på SCA:s industriområde i Ortviken i Sundsvall. Där finns mycket på plats i form av infrastruktur, logistiklösningar och inte minst tillgång till fossilfri energi. I juli 2021 beviljades Renewcell miljötillstånd för den nya textilåtervinningsanläggningen i Ortviken och bolaget räknar med fortsatt bra samarbete med myndigheterna för att kunna utöka produktionskapaciteten.

- Den gröna och digitala omställningen i svensk industri går snabbt. Samtidigt som jobb försvinner växer nya fram. Renewcell och etableringen på SCA:s industriområde i Sundsvall är ett utmärkt exempel. Här skapas nya jobb samtidigt som det stärker Sverige och driver den gröna och digitala omställningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges näringsminister, i ett pressmeddelande.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lukten avslöjar att nya pannan är på gång
Mycket störningar för kärnkraften
Framtiden för små modulära reaktorer
Cementa får fortsätta ett tag till
Dags reformera elmarknaden
Nu kan man söka pengar för innovation
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.095