23948sdkhjf

Gruvbolaget lämnar in ansökan

De tror på mer mindre utsläpp, mer koppar, högre utvinning och utökade mineraltillgångar. I dagarna lämnar Copperstone Resources in sin miljöansökan.

Anna Tyni som är vd för Copperstone Resources kommenterar året som gått. Och vad som komma ska.

– Slutet av 2021 och början av 2022 har varit intensivt för oss på Copperstone. Som kommunicerats tidigare är vårt mål att återuppta Viscariagruvan i Kiruna och i stort sett hela organisationen har fokuserat på arbetet med den miljötillståndsansökan som planeras lämnas in till Mark- och miljödomstolen senare denna månad.

– Vi blir allt mer övertygade om att vi har en unik chans att öppna en modern gruva med en ekonomisk och en ekologisk modell utöver det vanliga. Som rapporterades i september 2021 har vi anpassat planerna för att avsevärt utöka den framtida gruvdriften, jämfört med tidigare planer, med en potentiellt högre årlig malningshastighet och en ökad produktionskapacitet i vår processanläggning. Detta är baserat på positiva indikationer i vår kärnbod och den allmänna situationen på kopparmarknaden.

– I februari ansökte vi även om exploateringskoncession för avfallsdammarna i Viscaria, eftersom det finns en möjlighet att återanrika sanden från den tidigare gruvdriften. Detta är helt i linje med våra ambitioner för en hållbar verksamhet. Vi har genomfört omfattande studier av avfallet och säkerställt ekonomisk potential vad gäller halterna av koppar, guld, zink, kobolt och silver.

– Under mars/april planerar vi även att återuppta kärnborrning i Arvidsjaur. Viscaria är fortfarande vårt huvudfokus då detta projekt ligger närmare gruvdrift, ändå ser vi optimistiska på möjligheten att parallellt utveckla Arvidsjaur och ser goda möjligheter att utöka våra mineraltillgångar även där.

– Baserat på våra analyser är vi övertygade om att vi redan från produktionsstart kommer att vara en av de ledande koppargruvorna i världen när det gäller låga koldioxidutsläpp.

 Aktiverade prospekteringstillgångar uppgick till 454 363 tusen kronor. Förra året var motsvarande siffra 344 655 tusen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.407