23948sdkhjf

Automation hjälper vätgasproduktionen

Hystar har utvecklat ny elektrolysörteknik som ska producera upp till 150 procent mer vätgas utan att använda mer energi än med dagens konventionella process. Nu fokuserar de på att automatisera tillverkningsprocessen av elektrlysörerna. 

Vätgas kan tillverkas med elektrolysörer som sönderdelar vatten i vätgas och syrgas, ofta med tekniken kallad proton exchange membrane (PEM). Som vi tidigare berättat har norska Hystar utvecklat en ny elektrolysörteknik som enligt bolaget ska kunna producera 150 procent mer vätgas än dagens processer.

Men för att få genomslag för nya tekniken krävs en effektiv process för att tillverka elektrolysörerna. Därför satsar nu Hystar tillsammans med Semcon för att automatisera produktionsprocessen. 

Elektrolysörer kan massproduceras med samma metoder som bränsleceller, ett teknikområde där Semcon besitter kunskap. De här metoderna för massproduktion är en förutsättning för att Hystar ska nå sitt mål att revolutionera produktionen av elektrolysörer.

Hemligheten i Hystars högre produktion ligger i ett 90 procent tunnare membran än konventionella elektrolysörer. 

Projektet som Hystar driver, som planeras löpa över två år och startade i februari 2022 i en mindre omfattning med förhoppning att utökas över tid. Projektet innefattar bland annat att bygga en 1MW pilotanläggning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stålbolaget vill bygga egen vindkraft
Rest från tillverkning av biogas blir resurs
De ska ta reda på om skogen räcker
Nytt avtal säkrar radioaktivt avfall
SSAB tar klagomål på allvar
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.406