23948sdkhjf

Datacentrering avgörande milstolpe för Haldor Topsoe Engineering

Fler projekt, lägre kostnader

Det danska företaget Haldor Topsoe, som i egenskap av anläggningskonstruktör samt expert inom elektrolys och katalysatorer mycket handfast deltar i omställningen till grön energi, har tillsammans med Aucotecs Plattform Engineering Base (EB) nu inlett en ny era av digital, samarbetsbaserad teknik. Symboliskt markerade den globalt ledande teknikleverantören inom kemi- och petrokemiindustrin starten för sin företagsövergripande användning av EB i slutet av maj med en ljudstark sirensignal. – Att implementera det här systemet är en avgörande milstolpe för vår digitala omställning, berättar Topsoes CIO Niels Keller-Larsen under Go-live, där mer än 100 ingenjörer, managers och projektansvariga deltog.

Månlandning för ingenjörskonsten

– Med EB arbetar vi äntligen datadrivet genom alla faser och över alla discipliner och använder oss av en datamodell, betonar Niels Keller-Larsen. Övergången till plattformen är Topsoes hittills största omställningsprojekt. – Det är vår månlandning, skulle man kunna säga, säger Niels Keller-Larsen. EB som kunskapsbas för alla medverkande ger stöd redan från projektstart ända till slutet och ger kunder en enhetlig upplevelse. Dessutom gör EB Topsoes systemlandskap enhetligt och standardiserar tekniken – många disciplinspecifika verktyg har ersatts. Med dem hade inte den här omställningen varit möjlig. EB lägger som single source of truth även grunden för att använda KI.

Partner istället för leverantör

Viktigt för (petro-)kemiföretaget var att behöva beställa så lite speciallösningar till det tekniska och ingenjörsmässiga arbetet som möjligt. Därför bestämde man sig för EB. – Samtidigt måste man säga att plattformen idag ser annorlunda ut än i början av partnerskapet med Haldor Topsoe, säger Uwe Vogt, chef på Aucotec. Tillsammans har vi arbetat fram nya funktioner som är viktiga drivkrafter för effektivitet för EPC-, anläggningskonstruktions- och -driftföretag, t.ex. EBML för snabbare datautbyte och automatiska Data Sheets från Asset 360. – Båda är idag standard i EB:s anläggningslicens och är alltså till nytta för alla kunder, berättar Uwe Vogt stolt. Niels Keller-Larsen fortsätter: – Vi ville ha en partner, inte en leverantör. Implementering och pilotprojekt visar att det är precis det vi fick.

Sex veckor istället för sex månader

– Omställningsprocessen var krävande och gjordes demokratiskt. Vi har aldrig fört samman så mycket kompetens och kunskap tidigare, berättar Niels Keller-Larsen. Alla är tvungna att tänka nytt, men man har ett gemensamt ”datahem” för alla ingenjörs- och underhållsarbeten. Det höjer flexibiliteten och sparar runt 10 % av kostnaderna. – Den märkbara hastighetsökningen – vissa arbeten tar numera sex veckor istället för sex månader – gör att det kommer att gå att genomföra betydligt fler projekt än tidigare, säger Niels Keller-Larsen glatt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093