23948sdkhjf

Elnätet har central roll i elektrifieringen av samhället 

Transportsektorn och industrin behöver elektrifieras för att klara klimatomställningen. En förutsättning för att kunna ställa om är en fungerande elförsörjning och ett elsystem som är utvecklat för framtida behov. Regeringen presenterar nu en nationell strategi.

Regeringen visar vägen mot ett elektrifierat samhälle genom att presentera en nationell strategi. Strategin innehåller en handlingsplan med 67 åtgärder som ska genomföras under 2022-2024. Åtgärder handlar om att säkra produktionen och att öka nät- och leveranskapacitet.

– Nu lägger vi fram en strategi för att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med de behov som följer av en kraftfull elektrifiering och att laddinfrastrukturen inte ska utgöra ett hinder. Det behövs för såväl klimatet som för Sveriges konkurrenskraft, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande.

Exempel på viktiga punkter är bland annat en proaktiv utbyggnad av elnäten, en långsiktig hållbar intäktsreglering, kortare tillståndsprocesser, utbyggd laddinfrastruktur och en satsning på kompetensförsörjning för att säkra energiförsörjningen. 

– Vi välkomnar elektrifieringsstrategin som ett väl genomarbetat och omfattande förslag från regeringen, kommenterar Anja Alemdar, chef för PRA, Public and Regulatory Affairs, på Vattenfall Sverige. 

Hon berättar:

- Vi ser att de förslag som vi och branschen gjort under processens gång återfinns i strategin i stor utsträckning. Nu är det centralt att regeringen håller ett högt tempo i genomförandet av strategin och att förslagen förankras brett i riksdagen för att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar.

De punkter som bemöts mest positiv är regeringens tankar om proaktiv planering och utbyggnad av infrastruktur.

– Vad vi kan sakna är den planeringsram för att möta en dubblerad elanvändning till 2045, som regeringens förstudie pekade mot och som inte längre uttalas i strategin. Även om regeringen pekar på att elanvändningen kommer att öka kraftigt är det inte längre lika tydligt hur stor digniteten av omställningen är, säger Anja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lukten avslöjar att nya pannan är på gång
Mycket störningar för kärnkraften
Framtiden för små modulära reaktorer
Cementa får fortsätta ett tag till
Dags reformera elmarknaden
Nu kan man söka pengar för innovation
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.11