23948sdkhjf

Investering och leveransavtal ska säkra järnmalmen

Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore har undertecknat en avsiktsförklaring med metallverksamhetsföretaget Cargill Incorporated i syfte att förhandla ett långsiktigt leveransavtal för höggradigt järnmalmskoncentrat från Blötbergsprojektet i Dalarna.

Dessutom avser de utforma villkor för Cargill att tillhandahålla en investering på 50 miljoner kronor i bolaget som en del av en större kapitalanskaffning om minst 100 miljoner kronor.

Investeringen ska underlätta nästa fas av utvecklingen av projektet, som fullt utvecklat ska producera cirka 1 600 000 ton per år av ett 68 procentigt järnkoncentrat. En sådan produkt förväntas tas emot väl av stålindustrin eftersom produkten, som kännetecknas av sin höga kvalitet, sitt magnetitinnehåll och sin låga koncentration av skadliga beståndsdelar ska underlätta minskningen av koldioxidintensitet i hela leveranskedjan för stål.

De båda företagen kommer att inleda en process för företagsbesiktning och förhandlingar rörande både leveransavtal och investeringen. Processen avses avslutas under andra kvartalet 2022.

Cargills metallverksamhet fokuserar på handel med järnmalm och stål, och kopplar samman järnmalmsproducenter världen över med stålverk och slutanvändare på centrala marknader. Cargill Metals handlar med över 50 miljoner ton järnmalm per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094