23948sdkhjf

Frankrike tar täten för kemisk plaståtervinning

Kemiföretaget Eastman investerar upp till 1 miljard dollar för att accelerera cirkulär ekonomi genom att bygga världens största anläggning för kemisk plaståtervinning i Frankrike.

Eastmans kommer att investera upp till 1 miljard dollar i en material-till-material molekylär kemisk återvinningsanläggning i Frankrike. Anläggningen ska använda Eastmans förnybarhetsteknik för polyester och återvinna upp till 160 000 ton per år svåråtervunnen plast från avfallsströmmarna som för närvarande går till förbränning.

Genom investeringen kan plastavfall motsvarande 2,5 gånger den nationella fotbollsarenan Stade de Frances kunna återvinnas varje år, samtidigt som det skapas material av ny kvalitet med ett betydligt lägre koldioxidavtryck.

Detta multiprojekt inkluderar flera enheter vilka ska förbereda blandat plastavfall för bearbetning, en enhet för att depolymerisera avfallet till metanol och flera olika polymerlinjer för att skapa en mängd material för special-, förpacknings- och textilapplikationer. Eastman planerar också att etablera ett innovationscenter för molekylär kemisk återvinning som ska möjliggöra för Frankrike att ta en ledande roll i den cirkulära ekonomin.

Innovationscentret ska främja alternativa återvinningsmetoder och tillämpningar för att så långt som det är möjligt undvika förbränning av plastavfall. Anläggningen och innovationscentret förväntas vara i drift 2025, skapa sysselsättning för cirka 350 personer samt leda till ytterligare 1 500 indirekta jobb inom återvinning, energi och infrastruktur.

Genom investeringen etableras ett långsiktigt partnerskap mellan Frankrike och Eastman som bidrar till att EU når sina hållbarhetsmål vad avser minskade koldioxidutsläpp och cirkulär ekonomi, menar parterna. Frankrike har visat ett stort ledarskap genom att erkänna den avgörande rollen som kemisk återvinning kan ha och stödja investeringar i innovation, menar Eastman.

Eastmans projekt har också fått stöd från en imponerande lista av globala varumärken som delar dess engagemang för att lösa världens plastavfallsproblem och ser molekylär återvinning som ett avgörande verktyg för att uppnå cirkularitet. LVMH Beauty, Estée Lauder Companies, Clarins, Procter & Gamble, L'Oréal och Danone har undertecknat avsiktsförklaringar för fleråriga leveransavtal från Eastmans anläggning.

– Att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi är en av de största utmaningarna under de kommande åren. Eastmans betydande investering i Frankrike visar vårt lands vilja att ta till sig innovativ teknik som kommer att hjälpa oss att uppnå våra ekologiska och ekonomiska ambitioner, genom att revolutionera vårt lands plaståtervinningskapacitet, säger Barbara Pompili, Frankrikes minister för ekologisk omställning.

Mark Costa vd för Eastman säger;

– Frankrike har visat sitt engagemang för en hållbar framtid och Eastman har satt upp liknande, ambitiösa koldioxid- och cirkulär ekonomimål. Tillkännagivandet idag har möjliggjorts tack vare stödet från president Macron, den franska regeringen och dess byrå Business France, som har arbetat med imponerande brådska för att möjliggöra och stimulera detta stora och komplexa projekt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans på lång sikt och erbjuda nödvändiga innovationer för att återvinna plastavfall och skydda vår planet för framtida generationer, säger Costa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093