23948sdkhjf

EU vill klassa naturgas och kärnkraft som hållbart

Både kärnkraft och naturgas finns med på EU-kommisionens lista över vad som ska klassas som hållbart, men bara under vissa förutsättningar.

EU-kommissionen håller på att ta fram en lista över vad som ska anses som hållbar investeringar, ofta kallat taxonomi. Tanken är att investerare ska kunna se vad som är hållbart  att investera i för framtiden och på det viset bidra till EU:s klimatomställning. 
Taxionomin har diskuterats mycket bland annat frågan om hur det svenska skogsbruket kommer att påverkas. 

Andra frågor som diskuterats livligt är kärnkraften och naturgasens roll där en del anser att dessa bör finnas med på listan och andra tycker tvärtom. 

Nu har EU-kommissione tagit fram ett förslag och där klassas både naturgas och kärnkraft som hållbara under vissa förutsättningar. 

Kommissionen skriver att kärnkraft kan anses hållbart fram till 2045 under förutsättning att kärnavfallet tas om hand på ett säkert sätt. 

Naturgasen blir också hållbar fram till 2030 under förutsättning att den inte släpper ut mer än 270 gram koldioxid per kWh samt att nya naturgasanläggningar innebär utfasning av kol eller annat som släpper ut stora mängder koldioxid. 

Något beslut har inte fattats än utan nu ska frågan diskuteras inom EUs medlemsländer. 
– Regeringen har under hela den pågående arbetet drivit att kärnkraften ska ingå i kommissionens definition. Sen exakt hur den är formulerad och hur avgränsningarna är, det håller vi på att bereda för att lämna ett besked längre fram, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till Sveriges Radio. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375