23948sdkhjf

Röster från Ståldagen 2021

Industrins roll i klimatomställningen och omställningens möjligheter att stärka konkurrenskraften, det diskuterades under Ståldagen 2021.

Politiker och chefer på stora industrier närvarade på Ståldagen 2021. Som arrangör stod som vanligt Jernkontoret. I denna artikel presenteras viktiga röster från dagen.

Näringslivsminister Karl-Petter Thorwaldsson

– Vi får vara ohyggligt tacksamma i Sverige, att vi är så marknadsdrivna, att vi är så konkurrenskraftiga. Vi skriker inte på någon annans hjälp för att klara den här omställningen utan vi säger, se bara till att vi inte får försämrade konkurrensvillkor av EU eller genom statsstöd i andra länder. Och det är ju en fantastisk styrka, att vi gör detta på marknadsmässig grund, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson.

Näringslivsministern lyfte vikten av att identifiera viktiga frågor i tid. Han lyfte Ståldagen som ett exempel.

– Ståldagen är ju en institution där man kan diskutera om utvecklingen i branschen regelbundet, det finns flera andra sådana som är jättebra tillfällen att kunna göra det även när det inte är en akut fråga. Det tror jag är jätteviktigt, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Han fortsatte:

– Jag ska göra allt jag kan, men här behöver näringslivet samla sig och peka ut det som är allra, allra viktigast att ta tag i, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson 

Huvudtalare på Ståldagen var Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

– Ett problem är tempot. Ni [inom industrin] är vana vid en hög omställningshastighet.

Politiken är van vid det går så fort som partierna tillåter. Tillåter man inte snabbare beslut än så då kommer andra länder blir snabbare och då äventyrar vi sådant som varit historiska framgångar, konstaterade dagens huvudtalare.

Han frick frågan om han har tilltro till den svenska stålindustrin. 

– I mycket hög grad, svarade han bestämt.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) samtalade med Annie Lööf, partiledare för Centerpartier på Ståldagen 2021. Foto: Pia Nordlander 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf

Annie Lööf har sammantaget ett gott intryck av stålindustrin. 

– Jag tycker att stålbranschen är ett väldigt bra exempel på där man faktiskt har lyckats sätta bilden av samhällsnytta. Vad ni gör för skillnad och vilka investeringar ni själva gör och var ni därför kräver av politiken lokalt och nationellt att kliva in. Det här borde fler branscher faktiskt ta efter, sa Annie.

Volvo Groups vd Martin Lundstedt 

Volvos vd efterfrågade att politiken skulle vara delaktiga att sätta fart på omställningen. Med ett stort leende konstaterade han att just nu är det industrin som är cool.

Martin Lindqvist, vd på SSAB och ordförande för Jernkontoret

– Vi har byggt ett ekosystem där vi är vana att samarbeta, vilket är nyckel till framgång.

Jernkontorets kommunikationsdirektör Maja Boström

–  Jernkontoret vill rikta ett stort tack till alla talare, som trotsade kylan och deltog med stor energi och diskussionsiver under hela Ståldagen. Vi är mycket nöjda med dagen och ser fram emot fortsatta diskussioner genom hela valrörelsen, sa Maja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11