23948sdkhjf

Livscykelanalys för nickelgruvan

Företaget Bluelake Mineral vill göra en lönsamhetsstudie och livscykelanalys av en framtida gruva. 

Det gäller Rönnbäcken utanför Tärnaby där Bluelake Mineral vill genomföra lönsamhetsstudien för en framtida nickelgruva.
– Vi tror att det kan vara ett mycket lönsamt projekt både ekonomiskt och miljömässigt, säger bolagets vd Peter Hjorth till Västerbottens-Kuriren. 

Bolaget genomför nu också en livscykelanalys (LCA). LCA ska innehålla en total analys av projektets hela livscykel från etablering, via produktion och till slutlig avveckling. Analysen ska generera data för att kunna bedöma den globala uppvärmningspotentialen, vattenanvändning och andra påverkningskategorier.

De kommer bland annat kvantifiera effekterna av att använda en eldriven flotta av transportfordon jämfört med en fossilbränsledriven dito eller användning av eldrivna truckar. De kommer också utvärdera minskat koldioxidavtrycket genom att vissa av projektets produkter bidrar genom koldioxidbindning

Planen på en nickelgruva väcker mycket reaktioner särskilt på grund av närliggande sameby. 
– Man har inte ens hört av sig till samebyn för en dialog, det är mycket dåligt hanterat. Kan man inte ens starta en dialog så har jag väldigt svårt att se hur man kan samexistera med renskötseln. Det finns även utredning som visar att det skulle vara svårt att kombinera gruvnäring och rennäring i det här området. Vi tycker gruvbolaget hanterat det här uselt, säger Inger-Ann Omma vid Vapstens sameby till Västerbottens-Kuriren. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125