23948sdkhjf

Han ersätter naturgasen med el

Industrisektorn är under omställning för att hitta nya sätt att bidra till ökad hållbarhet och effektivitet. I Norge bygger Gyproc världens första koldioxidfria fabrik för gipsskivor.

Det är företaget Glava som står bakom elektrifieringen av gipsplattefabriken i norska Fredrikstad. När anläggningen står klar 2023 kommer Gyproc att minska de årliga utsläppen av koldioxid med mer än 23 000 ton, samtidigt som produktionskapaciteten ökar med 40 procent. 

För franska Saint-Gobain, som äger Glava, är elektrifieringen av Fredrikstadsfabriken ett strategiskt pilotprojekt för de 70 motsvarande fabrikerna runt om i världen. 

– Som en stor aktör i branschen har vi ett ansvar att ta ledningen i det gröna skiftet. Det är vi stolta över att vi gör nu. Projektet är omfattande och utmanande, men som tur är har vi kompetenta medarbetare och bra externa rådgivare med expertis inom området, vilket säkerställer att övergången till el blir så smärtfri som möjligt. Förutom att det är viktigt i ur miljösynpunkt, gör omställningen oss också mer konkurrenskraftiga, säger Bjørn Olsen, fabrikschef på Gyproc i Fredriksstad.  

För att förse anläggningen i Fredrikstad med tillräckligt med el byggs två nya nätstationer med totalt sju transformatorer, som kommer att inrymma tekniska installationer till Norges Nett, som äger ställverken. Anläggningen kommer att ha en energiförbrukning på cirka 240 GWh per år, vilket motsvarar energiförbrukningen för cirka 20 000 norrmän.  

Till sin hjälp har de bland annat konsultfirman Rejlers som projekterar strömförsörjningen som ska ersätta naturgasen som för närvarande används för förbränning och torkning av gipsskivorna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125