23948sdkhjf

Regeringen kör över Lagrådet om Cementa

Regeringen går nu vidare med lagförslaget som ger Regeringen möjlighet pröva Cementas rätt att fortsätta brytningen av kalk i Slite trots svidande kritik från lagrådet.

Vid en presskonferens idag presenterade miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan att Regeringen nu går vidare med den proposition som ska ge Cementa möjlighet att hos Regeringen ansöka om ett förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite.

Tillståndet ska gälla den volym bolaget har tillstånd till idag men som inte kan brytas på grund av att tillståndet är tidsbegränsat och går ut sista oktober. 
– Förslagen syftar till att möta en allvarlig situation som skulle kunna få omfattande samhällskonsekvenser, säger Ibrahim. 

Regeringen går vidare med lagförslaget trots att lagrådet förra veckan sågade förslaget då det ansågs bryta mot grundlagen. De två ministrarna förklarade att vissa förändringar gjorts i propositionen. 

– Vi har förklarat varför vi anser att frågan har beretts på det sätt som den kunde under de omständigheter som råder. Vi har förklarat att lagstiftningen är generell och inte bryter mot det som Lagrådet lyfter upp. Vi har inte korrigerat någon domstol, säger Per.

Det fanns också kritik att Regeringen underkänner och korrigerar en svensk domstols beslut.

– Fallet i domstolen som vi har varit väldigt noga att inte kommentera eller gå in i handlade om en utökad täktverksamhet för 20 år. Det vi nu föreslår är möjligheten att förlänga täktverksamheten inom gällande tillstånd. Vi gör inte detta för ett enskilt företag utan vi gör det för att Sverige ska fungera väl, säger Ibrahim.

Om Riksdagen röstar ja träder lagändringen i kraft den 15 oktober och öppnar upp för att Cementa ska kunna lämna in en ansökan om tillfälligt tillstånd till Regeringen. Bolaget kan redan nu lämna in ansökan.

Kritiker till brytningen menar att den skulle kunna ställa till problem för grundvattnet på Gotland och Per hänvisade därför till att Regeringen i budgeten avsatt pengar för att stärka materialförsörjning framöver men även för att skydda grundvattnet. 

Cementa kommenterar dagens besked så här:

– Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid. Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt, utan kan sträcka sig över de närmaste åren, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109