23948sdkhjf

200 kemikalier förbjuds, fler på gång

EU har beslutat att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Högfluorerade ämnen, PFAS-ämnen är mycket svårnedbrytbara i miljön och vissa av dem har visat sig vara skadliga för hälsan. 

– Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist. Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen.

Det finns flera tusen PFAS-ämnen och i juli lämnande Kemikalieinspektionen och ytterligare tre europeiska myndigheter in ett förslag till EU:s kemikaliemyndigheten Echa om att förbjuda användningen av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället. Om det förbudet går igenom väntas det träda i kraft 2025.

De ämnen som omfattas av det nyligen fattade EU-beslutet är: perfluornonansyra (PFNA), perfluordekansyra (PFDA), perfluorundekansyra (PFUnDA), perfluordodekansyra (PFDoDA), perfluoretridekansyra (PFTrDA) och perfluortetradekansyra (PFTeDA).

Begränsningen omfattar även andra PFAS-ämnen som kan brytas ner till något av de nu utvalda ämnena. Detta innebär att begränsningen totalt gäller en grupp med omkring 200 högfluorerade ämnen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11