23948sdkhjf

Ett steg närmare driftstart för gruvan

Grängesberg exploration holding, Grangex tar nu ytterligare ett steg för en återstart av Dannemoragruvan.

Det var i slutet av maj som företaget berättade om resultaten från en scoping-studie. Den visade bland annat att det skulle vara teknisk och ekonomiskt möjligt att baserat på beprövad teknik framställa ett högkvalitativt järnmalmskoncentrat med 67,9 procents järnhalt.

Studien uppskattade investeringskostnaden till driftstart till 116 miljoner dollar.

Nu meddelar företaget att de tagit ett viktigt steg mot framtida produktion i Dannemoragruvan. Detta genom att utse det internationella konsultbolaget Golder associates Ireland till studieledare för att göra det andra steget i genomförbarhetsstudien för Dannemoragruvans återstart.

Uppdragsavtalet med Golder ingår i den så kallade pre feasibility-studien en genomförbarhetsstudie för att kunna återstarta gruvan.

Golder kommer som oberoende konsult och som en fortsättning på arbetet med scoping-studien att granska och sammanställa de kompletterande studier och processtester som nu inletts av bolagets projektgrupp för att fördjupa de tekniska och ekonomiska underlagen.

– Resultatet i scoping-studien visade på den verkliga potentialen för Dannemoragruvan. Vi har för första gången visat att det är möjligt att framställa järnmalm i världsklass i Dannemora, vilket gör gruvan relevant igen. Genom detta andra steg i genomförbarhetsstudien tar vi ett viktigt steg för att förverkliga vårt mål att bli en framtida leverantör och därmed delta i den strukturomvandlingen mot hållbar stålframställning som pågår inom den europeiska stålindustrin, säger Christer Lindqvist, vd för Grangex.

Studien beräknas kunna presenteras under det fjärde kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095