23948sdkhjf

Boliden miljardinvesterar

Boliden har beslutat att investera i en expansion av Boliden Odda i Norge till 350 kiloton i årlig zinkproduktion. Investeringen uppgår totalt till drygt 7 miljarder kronor och kommer att färdigställas i slutet av 2024. Expansionen ska innebära att produktionen av zink med världsledande klimatprestanda nära fördubblas.

Boliden Odda har idag en årlig produktionskapacitet på 200 kiloton zink. Verksamheten försörjs av fossilfri el samtidigt som avfallsdeponering sker i fjällhallar för en långsiktigt hållbar teknik.

Utöver zink ska utvinning av bimetallerna bly, guld och silver att möjliggöras. Den utökade produktionskapaciteten, tillsammans med energieffektiviseringar och ett nytt långsiktigt avtal för leveranser av fossilfri el, ska innebära att koldioxidintensiteten reduceras ytterligare. Samtliga miljötillstånd för verksamheten har erhållits.    

– Detta är en av de största investeringarna i Bolidens historia. Att utöka produktionen av zink med högsta klimatprestanda och samtidigt  förbättra resurseffektiviteten och produktiviteten innebär att vi sätter en ny standard för zinksmältning både vad gäller hållbarhetsprestanda och kostnadseffektivitet, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden.

Investeringen innehåller en stor mängd nya anläggningar i Boliden Odda, däribland en ny rostningsugn och ett nytt svavelsyraverk, expansion och modernisering av laknings- och rensningsanläggningen, en ny elektrolyshall samt expansion av gjutningsanläggningen och kajinfrastruktur.

Expansionsprojektet innebär även att graden av digitalisering och automatisering ökar i verksamheten, vilket ska bidra till förbättrad produktivitet. På grund av den betydande tekniska utvecklingen har Boliden Odda beviljats investeringsstöd av Enova och Innovasjon Norge.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125