23948sdkhjf

De går ihop för storskalig energilagring

Pumped Hydro Storage går samman med Sens för bli starkare inom utvecklingen av storskalig el- och värmelagring.

Sens patenterad lösning för borrhålslager kombineras nu med med Pumped Hydro Storages lösning för underjordisk energilagring.

– Vi ser en mycket stor potential för borrhålslager och dess möjliggörande av framtida robusta energisystem, säger Martin Sjöberg, konsultchef på Sens.

Någon som förespråkar Sens patenterade lösning för borrhålslager är Göran Hellström, professor i förnyelsebar energi. Han menar att utvecklingen av storskalig energilagring är en förutsättning för uppfyllandet av klimat- och hållbarhetsmålen.

– För att säsongslagring ska vara effektiv krävs lagringsmedium med stor kapacitet och låga kostnader, säger Göran Hellström.

Otto Werneskog, vd på Pumped Hydro Storage, menar att företaget med hjälp av befintlig infrastruktur har utvecklat nya sätt för traditionell pumpkraftteknologi i nya miljöer, har stora nätverk och erfarenhet kring att driva och finansiera stora projekt.

– Genom Sens kommer vi in i en börsnoterad miljö med stor kompetens och tillgång till ett stort nätverk av enerig- och fastighetsbolag. Det gör sammanslagningen av våra bolag till en väldigt positiv matchning, säger Otto Werneskog.

Sammanslagningen av de två energiteknikbolagen innebär att pumpkraftslösning kompletteras med borrhållslösningar. Sens patenterade lösning kan bidra till att förstärka realiseringen av pumpkraftstekniken hos Pumped Hydro Storage.

Lösningen bygger på en design som genom tätt borrade hål bildar cirkelformade zoner i berget eller jorden, och som möjliggör styrningen av hur energin plockas ut. Det sättet innebär att energi kan plockas ut från en cirkulär zon i taget, vilket bidrar till en minskad energiförlust, säger Martin Sjöberg.

Lösningen har under 2020 prövats i en förstudie av ett potentiellt högtemperaturslager för Fortum i Oslo.

– Detta kan ses som ett exempel på det ökade intresset för storskalig energilagring hos marknadens energi- och fastighetsbolag. Vi ser fram emot att, med hjälp av våra patenterade lösningar, möta den efterfrågan framöver, avslutar Martin Sjöberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078