23948sdkhjf

Minus 93 miljarder i varuexport totalt - mineralprodukter gick plus

En ny analys från Stockholms Handelskammare visar att pandemins effekt på den svenska varuexporten skrivs till minus 6,2 procent under år 2020. Det är strax över 90 miljarder kronor, för landet som helhet.

Men det är stora skillnader mellan de olika länen och produkterna. Värmland, Jämtland, Södermanland noteras för stora nedgångar samtidigt som Norrbotten, Blekinge och Halland ökar sin export.

– Det skakade till rejält under pandemivåren 2020 och tappen var bitvis väldigt dramatiska när stora delar av världsekonomin stängde ner, internationella handelskedjor bröts och varuflöden stannade av. Det kunde vi se inom exempelvis fordonssektorn som tappade fart. Väldigt mycket av den negativa effekten är koncentrerat till en väldigt kort period, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Analysen visar länens exportutveckling, hur de olika sektorernas export utvecklats och hur utvecklingen varit mot de största exportmarknaderna.

– Analysen har tagits fram för att understryka exportens regionala dimension. Alla län har export och är viktiga kugghjul i exporten som bidrar till jobb, tillväxt och välfärd, säger Stefan Westerberg.

Den svenska varuexporten minskade tydligt till Norge med minus 10,4 miljarder kronor, Storbritannien med minus 8,7 miljarder kronor, Finland med minus 8,6 miljarder kronor och Tyskland med minus 8,3 miljarder kronor.

Samtidigt ökade exporten till Kina med plus 6,7 miljarder kronor och Danmark med plus 2,6 miljarder kronor.

– I normalfallet hade det här varit ett enormt bakslag, inte minst då 1,5 miljoner svenskar har jobb som är avhängda svensk export. Men, med hänsyn till att vi har en global pandemi så har Sverige klarat sig relativt bra. Exporten störtdök under april och maj men återhämtades sig under sommaren och hösten, på grund av att företagen ställde om väldigt snabbt, de globala värdekedjorna höll samt stödjande finanspolitik och penningpolitik, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– I ett europeiskt perspektiv så har Sverige trots allt klarats sig lite bättre med något mindre tapp än länderna inom EU27 som backat omkring 8 procent i genomsnitt.

Bland länen sticker Värmland med minus 25 procent, Jämtland  med minus 22 procent och Södermanland med minus 15 procent ut i negativ bemärkelse. Västra Götaland noteras för det värdemässigt största tappet med en negativ utveckling på 31 miljarder kronor, vilket kan jämföras med minus 24 miljarder kronor för Stockholms län.

– Fordonsindustrin, som i hög grad är koncentrerad till Västra Götaland, tvärnitade när pandemin slog till. Det bidrog till att såväl fordonssektorn som Västra Götaland tappade mycket i exporten. Men både fordonssektorn och exporten återhämtade sig relativt snabbt under hösten, har nu rest sig igen, går klart bättre och borde ha goda utsikter framåt, säger Stefan Westerberg.

Bland de mer positiva exemplen märks Norrbotten med plus 9 procent, Blekinge med plus 7 procent och Halland med plus 4 procent.

–  Norrbotten står för den absoluta merparten av svensk export inom mineralprodukter, och specifikt järnmalm, och det är en av kategorierna som gått väldigt bra under året. Det har gjort Norrbotten till ett guldkorn i ett annars rätt dystert pandemiår, säger Stefan Westerberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097