23948sdkhjf

Nu blir det mer biogas

Klimatklivet har beviljat Gasum stöd för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. De två nya anläggningarna är tänkta att matas med lokala råmaterial från regionen. Anläggningarna skulle öka mängden biogas som produceras i Skåne med 50 procent. 

Klimatklivet har beviljat stöd till energibolaget Gasum för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. Klimatklivet är Naturvårdsverkets stödprogram för delfinansiering av lokala projekt med målet att minska koldioxidutsläppen.

Råmaterialet skulle främst bestå av lokalt anskaffad gödsel och andra restprodukter från jordbruket.

Anläggningarna planeras ha en kapacitet att producera 120 GWh biogas per år. Idag uppgår biogasproduktionen i Skåne till 416 GWh och de planerade anläggningarna skulle därför bidra till att öka produktionen med 50 procent i regionen. 

Samarbetet mellan Gasum och de lokala jordbrukarna i Skåne är ryggraden i projektet
Gasum skulle bygga och sedan driva de två anläggningarna tillsammans med det kooperativa jordbruksföretaget Biogas Sydöstra Skåne AB (BSSAB), som skulle tillhandahålla det lokala råmaterialet för att producera biogasen.

BSSAB undersökte biogasproduktionen i Skåne för nästan tio år sedan, men i och med att Gasum har tagit initiativet för och skala upp projektet når biogasproduktionen i området nya höjder. 

– Vi är mycket glada över dessa planer. Både det viktiga bidraget från Klimatklivet och det nära samarbetet med Biogas Sydöstra Skåne AB är centralt för att utöka produktionen av biogas i stor skala. Att öka tillgången på biogas och göra det mer lättillgängligt är viktigt för klimatet, säger Erik Woode, Director Project Development & Execution, Gasum.

De två orterna som är kandidater för byggandet av anläggningarna är Sjöbo och Tomelilla. Eftersom hälften av alla livsmedel i Sverige produceras i Skåne får man också tillförlitliga leveranser av biprodukter från jordbruket som exempelvis gödsel, som kan användas som en del av den cirkulära ekonomin. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Klartecken till H2 Green Steels stålverk
AI ger bättre kopparutvinning
LKAB kommer inte leverera till H2 Green Steel
Ytterligare kraftbolag satsar på koldioxidinfångning
Skogsindustrierna ser ökande export som klimatnytta
De får stororder inom gruvutrustning från Boliden
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094