23948sdkhjf

Elnätet får byggas ut – stålindustrin vinnare

I norra Sverige planeras stora satsningar på fossilfritt stål, bland annat via Hybrit som ska bygga sin produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp i Gällivare. För att satsningarna ska lyckas behöver dock elnätet byggas ut, något som regeringen nu gett sitt godkännande till.

Strax innan påskledigheten gav regeringen sitt godkännande till att en ny kraftledning ska få byggas mellan Vitåfors i Gällivare och Porjus i Jokkmokks kommun. Det blir det statliga affärsverket Svenska kraftnät som ska starta det förberedande arbetet för kraftnätet.

Den nya ledningen ska få en stor betydelse för den produktion av fossilfritt stål som planeras i norra Sverige. I norra Sverige förbereds bland annat storprojekten Hybrit och H2 Green Steel.

– De enorma satsningar på elnätet som ska göras under de kommande åren är avgörande för att de industrisatsningar som planeras ska bli verklighet, säger energiminister Anders Ygeman.

Den ledning som ska byggas mellan Vitåfors och Porjus ska bli en 400 kV-ledning, och förutom själva ledningen ska Svenska kraftnät att även bygga en 400 kV-station. Kostnaden för investeringen beräknas uppgå till 700 miljoner kronor.

Bilvägen mellan Vitåfors och Porjus uppgår till cirka 60 kilometer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079