23948sdkhjf

Stålindustrins miljöpåverkan minskar med ny kylmetod

Det testas en ny metod för kylning av stål vid Högskolan i Gävle. Testmiljön används av flera storspelare så som SSAB och Sandvik, och nu meddelar högskolan att testerna gett flera positiva resultat.

Att stålindustrin är en av de industrier som belastar miljön mest är ingen hemlighet. Dels eftersom industrin är mycket energi- och vattenkrävande. Detta vill forskare vid Högskolan i Gävle vara med och ändra på genom en ny metod för kylning av stål, och än så länge har kylmetoden kunnat visa upp positiva resultat.

– Vår kunskap och våra testanläggningar kan, förutom att hjälpa svensk stålindustri att bli mer hållbar, också medverka till att utveckla nya produkter, vilket är avgörande på en internationellt väldigt konkurrensutsatt marknad, säger Mohammad Jahedi, forskare vid Högskolan i Gävle och fortsätter:

– I våra unika testriggar har vi utvecklat metoder för att kyla stål som spar energi, minskar vattenåtgången upp till 50 procent, kräver mindre råvara och ger produkter med längre livslängd.

Enligt Mohammed finns det ingen anläggning i världen som kan konkurrera med den som finns vid Högskolan i Gävle, och under de år forskarna arbetat med projektet har det funnits ett stort intresse från svensk stålindustri.

– Vi har ett mycket starkt samarbete på båda testriggarna. SSAB, Sandvik, Ovako, Outokumpu och Uddeholm är några av de som använder vår testmiljö, berättar Mohammad.

Den nya kyltekniken med jetstrålar ska tillåta mycket kontrollerade försök där forskarna kan testa specialstål med en exakt kylkurva, och dessutom optimera riggarna individuellt för varje stålindustris behov.

Vår systersite Metal-supply har tidigare skrivit en längre artikel om testriggarna. Läs mer om testriggarna här.

– Vi har besökt de flesta svenska stålindustrierna och såg att det fanns en brist i kunskap när det gäller kyltekniken. Detta är också något som industrierna även skulle kunna använda direkt på sina produktionslinor, säger Mohammad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109