23948sdkhjf

Gamla gruvan i Kallmora kan öppnas igen

Stora fynd av sällsynta jordartsmetaller har hittats i Kallmora, en by utanför Norberg i norra Västmanland. Eftersom dessa är eftertraktade på marknaden kan upptäckterna leda till att det gamla gruvområdet på orten åter tas i bruk.

Det rapporterar Fagersta-Posten.

I Kallmora ligger ett gruvområde som varit nedlagt sedan 1948. Då, när gruvverksamheten fortfarande var igång, bröts både koppar och järn här. Nu, cirka 73 år senare, har prospekteringsbolaget Holmasjön upptäckt stora fynd av sällsynta jordartsmetaller på området.

För vår del är det ovanligt höga halter. Det som också gör det lite speciellt är att vi hittat så många olika mineraler på ett och samma begränsade område. Är det tillräckligt höga halter så är alla metaller intressanta för oss, men vi känner speciellt för de sällsynta jordartsmetallerna på grund av hypen, säger Carl-Adam Andersson, vd på Holmasjön, till Fagersta-Posten.

De sällsynta jordartsmetallerna som företaget stött på är fem olika metaller: lantan, cerium, neodym, tantal och niob.

Nu blir nästa steg att borra för att se hur långt ner i marken som fynden sträcker sig. Fyndigheterna går ner till ett djup på minst 80 meter, men det finns möjlighet att fyndigheterna fortsätter ytterligare 100 meter ner.

Att Holmasjön hittat så pass höga halter av de eftertraktade jordartsmetallerna gör att en potentiell öppning av gruvan i Kallmora har tagit sig ett steg närmre. Det är dock fortfarande en bit kvar då Holmasjön än så länge hållt på med projektet i tre år, och det kan ta upp till 15 år innan en gruva tagit sig från start av undersökningsfas till brytning av metaller.

Dessutom kan det vara svårt att få någon att vilja starta en gruvbrytning av de sällsynta jordartsmetallerna.

Det finns otroligt bra förutsättningar för att bryta dessa metaller i Sverige och speciellt i Bergslagen. Men det tar lång tid att få alla tillstånd och det är väldigt dyrt att prospektera, säger Carl-Adam till tidningen.

De sällsynta jordartsmetaller som Holmasjön upptäckt är metaller som används till smart och grön teknik, teknik som i sin tur används till bland annat elfordon och förnybar el. Det är en underliggande anledning till varför metallerna blivit så pass eftertraktade de senaste åren.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094