23948sdkhjf

Nu kommer tvillingen till gruvan

Det är en branschgemensam förstudie i syfte att skapa ett ramverk för en automatisk generering och uppdatering av digitala tvillingar för komplexa och storskaliga processindustrisystem.

Calejo är ett alumnbolag från Forest Business Accelerator 2019. Nu deltar de i förstudien AutoTwin tillsammans med Boliden Mineral, LKAB, Optimation, SEIIA, Luleå Tekniska Universitet och Uppsala Universitet. 

- En gruvproduktionsmiljö kännetecknas ofta av många samverkande processer, och är därför en idealisk utgångspunkt för denna förstudie. Målsättningen är att lägga grunden för ett kommande större forsknings- och innovationsprojekt med målet att automatisera stora delar av skapandet och uppdateringen av digitala tvillingar för processindustrin, säger Johannes Holmberg, vd för Calejo.

Han förklarar att en digital tvilling är en dynamisk, digital spegling av en industriell produkt. Den gör det möjligt för företagen att bättre förstå och förutse prestanda och kunna testa hur modellen beter sig i olika miljöer och under varierande förutsättningar.

Calejo ska göra det möjligt att även använda tvillingen för att i realtid och med aktuella indata optimera och styra den verkliga produkten eller processen.

- Det innebär att förstudien har kompletterats med forskarkompetens från två ledande svenska universiteten och från företagen Optimation och Calejo inom automation, reglerteknik, modellering, maskininlärning, AI och simulering. Domänkompetens och behovsperspektiv bidrar Boliden och LKAB med, samtidigt som organisationen SEIIA och ProcessIT kommer att ansvara för att generalisera resultaten, berättar Johannes Holmberg.

Förstudien finansieras av PiiA och Vinnova. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078